Догляд за хворими родичами

Догляд за хворим родичем

Коли в родині з’являється вимагає догляду родич, домочадці з самозреченням готові піклуватися про хворого. На перших етапах захворювання багато хто не розуміє, що щоденний і щогодинний догляд за хворим членом сім’ї – це неабияке випробування для всіх домочадців. По-перше, потрібно багато фізичних сил. По-друге, емоційних затрат. По-третє, догляд вимагає фінансів і часу. Як полегшити життя собі і близькій людині, яка втратила працездатність?

Які труднощі виникають при догляді за хворим родичем

Існує маса хвороб, які призводять до недієздатності. Можна умовно розділити хворих, яким потрібен постійний нагляд, на фізично непрацездатних і розумово неспроможних. У складних випадках лежачий хворий страждає і слабоумством. Якщо в родині живе тяжкохворий чоловік, близькі не розуміють, як забезпечити догляд за хворим родичем. Звичайні процедури на зразок годування і гігієнічних процедур стають стресом.

Допомогти родичам можуть курси медсестер і доглядальниць. Можна проконсультуватися з питань догляду з лікарем або прочитати брошуру для медпрацівників.

Якщо хворий обмежений в пересуванні, знадобиться:

  • протипролежневі матрац,
  • судно,
  • надувна ванночка для миття волосся,
  • засоби для миття без води,
  • вбираючі підгузники,
  • стакан з трубочкою.

Деякі лежачі хворі, особливо паралізовані люди похилого віку, не можуть самостійно їсти. Їм готують подрібнену їжу. Годувати хворого потрібно акуратно, щоб він не подавився. Якщо хворий не може ковтати, їжу акуратно поміщають в рот, розсуваючи щелепи ложкою. Для зісковзування їжі в стравохід голову потрібно злегка нахилити назад.

Якщо хворий самостійно ходить, але страждає розумовими розладами, наприклад, хворобою Альцгеймера або старечої деменції, за ним потрібен пильний нагляд.

  • Бажано не залишати хворого одного будинку.
  • В кімнату до хворого потрібно поставити тільки найнеобхідніше. Потрібно прибрати всі предмети, про які можна поранитися. Вікна бажано зміцнити.
  • Краще не давати хворому з втратою пам’яті ключі від будинку. Якщо ж хворий йде з дому, до одягу потрібно пришити бирки з ім’ям і адресою.

У хворих часто псується характер. Від змін настрою страждає вся родина. Життя домочадців стає нестерпним.

Як впорається з проблемами при догляді за хворими рідними

Мікроклімат в сім’ї з хворою людиною не можна назвати здоровим. Зниження настрою, занепад сил, деструктивні думки – всі ці особливості з’являються у доглядає особи.

Полегшити собі життя можна, якщо на час найняти доглядальницю. Доглядальниця – особа неупереджене. Вона навчена допомагати хворим в складних ситуаціях. Для доглядальниці догляд за людьми похилого віку – звичайна і відпрацьована практика. Можна найняти доглядальницю на час і з’їздити всією сім’єю на відпочинок. Навіть тимчасовий перепочинок позбавляє від стресу і дає нові сили. Доглядальницю можна найняти на роботу і на постійній основі.

У складних випадках хворим може вимагатися постійна медична допомога. Родичі зазвичай не володіють професійними навичками і не здатні розпізнати наближення кризи. Для літніх людей, важких хворих та інвалідів оптимальне місце проживання – будинок престарілих. В установі вони отримують необхідний догляд, а це значно покращує якість життя. Якщо вам здається, що у вас опустилися руки, ви завжди можете звернутися в пансіонат «Милий дім».

ЗАМОВИТИ ДЗВІНОК





    Дізнатися вартість проживання
    Перевезення хворих
    Замовити дзвінок
    Знижки
    Згорнути